DHEA: Vad är Fördelar, biverkningar och hur man

DHEA

DHEA kosttillskott används av människor som vill öka sexuell lust, bygga muskler, bekämpa effekterna av åldrande och förbättra vissa hygienkrav, men det finns tillräckliga bevis för att dessa fördelar är sanna. Nedan hittar du vad vetenskapen vet om detta tillägg, vad är, vad är dess fördelar och biverkningar, och vad du behöver veta.

Produktionen av DHEA i kroppen når sin topp efter tjugo år och börjar minska efter trettio. Minskningen är snabbare hos kvinnor än hos män. Lägre nivåer av DHEA kan också hittas hos personer med hormonrubbningar, HIV / AIDS, Alzheimers sjukdom, hjärtsjukdomar, depression, diabetes, inflammation, immunsjukdomar och benskörhet i systemet. Kortikosteroider, orala preventivmedel och medel för behandling av psykiska sjukdomar kan också minska nivåer av DHEA.

DHEA tillägg vanligtvis används för att behandla hormonell obalans, men tillverkarna började marknadsföra produkten som ett magiskt botemedel för många saker som muskelförlust, viktminskning, benskörhet och depression. DHEA har också varit knuten till användning av idrottare som dopning. För närvarande är DHEA märkt från "ungdomens källa" till bedrägeri.

Vad är sanningen? Vad är DHEA? Läs vidare och ta reda på.

Fördelarna med DHEA

Det finns några väl formulerade studier testa effekterna av DHEA kosttillskott. Det finns tillräckliga bevis för effekten av DHEA vid behandling av binjurebarksvikt, metabolt syndrom, depression, HIV / AIDS, kroniskt trötthetssyndrom, klimakteriebesvär, hjärtsjukdomar, bröstcancer, infertilitet, Parkinsons sjukdom eller diabetes.

Dessutom finns det heller inga bevis för att stödja användningen av DHEA tillskott som anti-aging medicin eller för att underlätta viktminskning. Tillägget verkar också ha någon effekt för att öka libido, öka muskelstyrkan eller skydda mot Alzheimers sjukdom.

Men det finns forskning som stöder användningen av DHEA kosttillskott under vissa förutsättningar. Här är några av dem.

osteoporos

Att ta DHEA i muntlig form tycks öka bentätheten hos kvinnor och äldre män med osteoporos. En studie från 2002 publicerades i den kinesiska Medical Journal rapporterade att efter sex månaders behandling, 44 män med osteoporos upplevde en betydande ökning av bentäthet i jämförelse med kontrollgruppen.

schizofreni

Enligt en studie 2003 från Archives of General Psychiatry, öka DHEA nivåer kan bidra till att minska symtom på ångest och depression hos personer med schizofreni. Enligt författarna till studien, kan DHEA också bidra till att förbättra humöret, öka välbefinnandet och energi hos personer med schizofreni.

erektil dysfunktion

Komplettering med DHEA kan hjälpa till med erektil dysfunktion, men inte om den orsakas av diabetes eller nervproblem.

Även om få studier har testat DHEA hos patienter med erektil dysfunktion, visar en av dem att män som fick en daglig dos av tillägget i sex månader haft en betydande förbättring i förmågan att uppnå och behålla en erektion. Kontrollgruppen patienter hade inte någon förbättring.

DHEA Biverkningar

DHEA är ett hormon, och därmed bör tas under överinseende och rekommendation av en läkare. Barn och gravida eller ammande kvinnor ska inte använda DHEA.

Biverkningar är akne, sömnlöshet, trötthet, fet hud, buksmärtor, håravfall, nästäppa, förhöjda kolesterolnivåer, snabb eller oregelbunden hjärtrytm och hjärtklappning.

Hos kvinnor kan DHEA också orsaka förändringar i menstruationscykeln, tillväxt av ansiktshår och fördjupning av rösten. Hos män kan det finnas bröstförstoring, samt känslighet i regionen, och aggression.

läkemedelsinteraktioner

DHEA kosttillskott kan öka effekten av läkemedel som AZT (för behandling av HIV), barbiturater, cancer läkemedel, östrogen, p-piller, testosteron och bensodiazepiner. Kosttillskott kan också ha inprevisíveis effekter med läkemedel såsom kortikosteroider, insulin, litium, allergi mediciner, anti-svamp läkemedel, läkemedel mot cancer och kolesterol.

Som DHEA Tar

Behovet och dosering av tillägget bör bestämmas av en läkare, enligt det tillstånd som behandlas och patientens behov. Användningen av DHEA kosttillskott när det inte finns något behov eller urskillningslösa doser kan vara skadliga, kan orsaka biverkningar som nämns ovan.

Även om det finns vissa belägg för att DHEA tillskott kan hjälpa till med vissa hygienkrav, bör det inte användas urskillningslöst, som ersätter den rekommenderade behandlingen av läkaren, eftersom det kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa, inte bara med effekterna sida, men också med en möjlig försämring av tillståndet, om hon inte får behandling.

Har du någonsin upplevt av någon anledning tillskott av DHEA, eller känner någon som har använt? Hur blev resultatet? Kommentera nedan.