Endorfin och serotonin — hur de agerar i hans kropp

Gärna äta choklad

Varför vi känna sig lycklig, och ibland inte? Vi missmodig, modfälld, men nästa gång känslan är annorlunda. Om vi ​​inte tar någon medicin för att förändra denna situation, vad händer då kunde ha hänt att vända det?

Endorfin och serotonin: En brus duplinha

För att få en balanserad mentala och emotionella hälsa behöver vi endorfiner och serotonin som cirkulerar i vår kropp. Vi förstår dem separat i början.

1. Endorphin

Den endorfin frigörs i blodomloppet via ryggmärgen. Det är ganska naturligt opium i vår kropp. Dess effekter är så kraftfulla, som i vissa fall är upp till 20 gånger mer potent än vissa smärtstillande.

- Hur man frigöra endorfiner?

I aktiviteter som ger oss glädje. De kan vara enkla saker som att ta en promenad i solen, ta din hund på en promenad, gå nära och kära, lyssna på musik, dans, öva några individuella idrotter eller kollektiv, sightseeing, stickning, målning, sång, matlagning, kort sagt, är detta ett enda tecken svar. Var och en av oss vet vad som ger oss lycka. Från dessa svar måste vi söka i allt högre grad dessa stunder i våra liv.

- Vad orsakar endorfiner i kroppen?

Den presenterar helt enkelt oss stunder av lugn, välbefinnande, förbättrar vårt humör, gör oss mer uppmuntras och villiga, kan minska eller till och med eliminera smärta, stärker vårt immunförsvar, saktar åldringsprocesser, balanserar blodtrycket, minskar nivåerna adrenalin, eliminerar ångesttillstånd, bland annat.

- Vilka andra aktiviteter frigör endorfiner?

Tull chocoholics vet säkert hur mycket choklad hjälper frigöra endorfiner automatiskt på bråkdelar av en sekund, så det är placerad i munnen. Sun tar ett annat viktigt verktyg för detta. Vissa människor kan genom meditation, tai chi chuan och yoga, kort sagt, möjligheterna är många.

Det finns alternativa behandlingar att avstå droger?

Lyckligtvis ja. Innan du lämnar för läkemedelsbehandlingar kan man försöka diverse andra saker, förutom de redan nämnda. Vi vet att akupunktur, när de utförs av en ansedd professionell, kan främja välbefinnande enorm sträcker det också hydroterapi, reiki sessioner, massage, etc.

2. Serotonin

Serotonin är det hormon av glädje, gott humör, gott humör, vilket hjälper till att reglera sömn, aptit och blodtryck.

- Hur serotonin handlingar? 

Serotonin är en neurotransmittor som verkar på det centrala nervsystemet (CNS), varvid kroppen syntetiseras genom aminosyran tryptofan. Det är också en modulator till andra neurotransmittorer såsom noradrenalin och dopamin, som är relaterade till ångest problem, rädsla och aggression.

- Vilka är fördelarna av serotonin?

Hon kan hämma ilska attacker, stoppa aggressionen, reglera kroppstemperaturen, hålla vår stabiliserat blodtryck, utlöser vår gott humör, styr sömn och aptit, hjälper sexuell stimulering, styr motorn och kognitiva aktiviteter reglerar utsöndringen av vissa hormoner. Vissa antidepressiva läkemedel förändrar oftast individens serotoninnivåerna.

- Varför serotonin är det hormon av glädje? 

Bland annat är serotonin kopplad till orgasm. För en person når en orgasm, är det nödvändigt att hypotalamus frigör oxytocin genom hypofysen, ökar alltså serotonin i hjärnan, vilket leder till glädje, mättnad och ecstasy.

B-sidan av saken

Samtidigt, på andra sidan av frågan har också en betydande vikt, det vill säga, vi behöver komma bort när det är möjligt, situationer och människor som hatar oss, ledsen, sårad, lämna oss stressade och arga. Vid sådana tillfällen kan vi inte producera endorfin och serotonin och vårt blod översvämmas av kortisol och adrenalin, bland annat. Läs mer nedan.

Vad kan påverka produktionen av endorfiner och serotonin? 

  • Socker och vitt mjöl: Detta är mycket viktigt och inte känt, men dessa ingredienser förändrar tarmfloran genom att förstöra anaeroba bakterier som metaboliserar tryptofan. När tryptofan är låg, små mängder når det centrala nervsystemet, och följaktligen, är allvarligt skadad produktionen av serotonin;
  • stress: Höjer kortisolnivåer i hjärnan. Kortisol påverkar neuroner, minskande de kemiska reaktionerna i hjärnan, minskande serotonin nivåer;
  • Vissa läkemedel: Antidepressiva medel har funktionen att reglera eller förhöja serotonin, men andra läkemedel, såsom cyproheptadin, vilket är ett antihistamin, blockera dess produktion och kan lämna användaren nedtryckt, om användningen av detta läkemedel sträcker sig lång;
  • droger: De upphör tillfälligt produktionen av endorfin och serotonin, är bara möjligt att återgå till det normala när ämnet utarmas helt i kroppen;
  • koffein: Det är ett stimulerande som ofta stör produktionen av endorfiner och serotonin;
  • alkohol: Serotoninnivåerna sjönk i närvaro av alkohol, eftersom det stör produktionen av tryptofan. Detta är en av de möjliga förklaringar till varför vissa människor blir aggressiva och fientliga när berusade, eftersom serotonin hämmar aggression.

slutliga Tankar

Den endorfin och serotonin är viktigt så att vi kan känna sig lycklig, villiga och glad, men när det finns en obalans i produktionen av någon av dem, du behöver uppmärksamhet. Om något tillfälligt, som orsakas av ett problem eller tillfällig situation, säkert snart dessa nivåer tillbaka till det normala. Om detta tillstånd av missnöje, missmod och sorg förlängs, måste du leta efter en professionell för att hjälpa till i utredningen av dessa symptom, liksom tyder på en behandling för att följas.

Tror du att produktionen av endorfiner och serotonin i kroppen är korrekt, beroende på din nivå av gott humör och lycka i dag? Kommentera nedan!