Olej z owoców dzikiej róży — co to jest, co to dobra, korzyści i wskazówki

Rose-hip olej

Dzikiej róży Rosa moschata lub róża rdzawa, to krzew, który rośnie w chłodnych i suchych regionach klimatycznych na terenach nizinnych lub małych gór. Powstał w Europie, a dokładniej w regionie Morza Śródziemnego.

W następstwie zrozumieć trochę więcej o olej z dzikiej róży, wydobytego z rośliny o tej samej nazwie. Załóżmy, wyjaśnić, co to olej, co jest i jakie korzyści z ich stosowania.

Co to jest olej z owoców dzikiej róży?

Zakład produkuje owoc po upadku płatków. Owoc dzikiej róży, którego kora jest bogaty w witaminę C, jest pomarańczowo-czerwony kolor, jest owalny i ma około 15 do 20 nasion. Te nasiona, masz słynny Dzika oleju.

Co ważne, olej może być również uzyskiwany z psiego gatunku Rosa, znajdują się w różnych miejscach, takich jak w Europie i Afryce Południowej. Olej z owoców dzikiej róży jest czerwonawy kolor żółty i ma wiele zastosowań i korzyści, szczególnie dla skóry, niezależnie od wieku.

Jak dzika róża olej uzyskuje?

Wybrane do uzyskania oleju owoc dzikiej róży nasion, są zwykle o niskiej wilgotności. Na zimno, nasiona są wciskane w urządzeniu, którego cechy umożliwiają temperatura procesu nie wzrosła ponad 40 ° C, która zachowuje pierwotne właściwości oleju.

W ekstrakcji rozpuszczalnikowej, nasion, skórek i już walcowane są umieszczane w aparacie do ekstrakcji heksanem, klasy chemicznej węglowodory. Rozpuszczalnik ekstrakcji nasion oleistych i otrzymaną mieszaninę (olej róży + heksan) przechodzi przez destylację próżniową do usunięcia heksanu, w której olej jest zdecydowanie uzyskany.

Co to jest olej z owoców dzikiej róży?

Dawno temu, andyjskie narody Chile używać oleju owoc dzikiej róży w leczeniu skóry i włosów. W przemyśle wykorzystuje się w produkcji wyrobów kosmetycznych, takich jak kremy i spraye.

Olej ten składa się głównie z kwasów tłuszczowych typu omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy) stanowią 80% ich składników. Te kwasy tłuszczowe przyczyniają się do naprawy skóry i zapobiec odwodnieniu, ponieważ tworzą one barierę nieprzepuszczalną dla wody.

Olej zawiera również karoten, likopen i witamina E i beta-karoten i likopen są antyoksydanty pomagają w zapobieganiu starzenia się skóry. Witamina E, z kolei, również ten przeciwutleniacz jest doskonały krem ​​nawilżający i ma właściwości przeciwzapalne.

Ciekawostką jest fakt, że wiele źródeł są źle powiedzieć, że olej ma także witaminę C, ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że ​​rozpuszcza się tylko w bogatych mediów w wodzie, a nasienie, jak widzieliśmy, jest tłusta w przyrodzie.

Olejek różany korzyści biodra.

1) Olej z owoców dzikiej róży mogą być stosowane dla wszystkich typów skóry.

Olej z owoców dzikiej róży mogą być używane nawet przez tych, którzy mają skórę tłustą, ponieważ pomaga regulować ilość wytwarzanego sebum. Jest dobrze wchłaniany przez skórę olej, nie pozwól, że tłusty wygląd. Dla tych, którzy mają suchą skórę, jest również doskonałym hydrant, dzięki witaminy E i kwasów tłuszczowych omega 6 i 3. Ogólnie rzecz biorąc, jego regularne stosowanie daje blask skóry.

2) Olej z owoców dzikiej róży spowalnia przedwczesne starzenie

Przeciwutleniacze, środki natłuszczające (beta-karoten, likopen, witamina E), można zmniejszyć przedwczesne starzenie wywołane przez promienie ultrafioletowe typu. Olej z owoców dzikiej róży jest skuteczny przeciwko powierzchownych zmarszczek, a także przeciwko plam starczych. Uwaga: Olej jest przydatna przeciwko żadnej plamy.

W jednym z badań, 20 kobiety pomiędzy 25 a 35 lat, którzy mieli powierzchowne przebarwienia i zmarszczki spowodowane ekspozycją na słońce, stosować olej owoc dzikiej róży na twarzy przez 4 miesiące. Efekty ropy oceniano co osiem dni. W trzecim tygodniu, można było zobaczyć na zmniejszenie zmarszczek i skaz. Pod koniec okresu badania, skóra został wzmocniony i plamy prawie zniknęły.

3) Olej z owoców dzikiej róży pomaga w leczeniu skóry

Olej z owoców dzikiej róży jest tani i nieinwazyjne alternatywa do leczenia blizn. Kwasy tłuszczowe i wspomagania wilgoci promowania zmniejszaniu bliznowacenia. Pro-witamina A (beta-karoten) obecny w oleju korzysta również blizny, ponieważ zmiękcza teksturę i odcień skóry.

W jednym z badań, 10 kobiet w wieku od 45 do 68, którzy mieli blizny chirurgiczne wynikających z mastektomii, olej stosowany w miejscu zagrożonym, tak że szwy zostały usunięte operacji. Wyniki były bardzo pozytywne: po 3 miesiącach codziennego użytku oleju (2 razy / dobę, rano i wieczorem), blizny stały się gładsza i mniej oczywiste i barwienie i znacznie ulepszona elastyczność skóry.

4) Olej z owoców dzikiej róży jest dobre dla zdrowia włosów.

Olej pomaga przywrócić blask i przywrócić włosy i nawilżają suche kosmyki. Spróbuj masować skórę głowy z odrobiną olejku różanego lekko podgrzać biodra i zobaczyć wyniki. Olej pomaga również kontrolować łupież.

5) Inne korzyści z oleju z dzikiej róży:

  • Olej z owoców dzikiej róży wzmacnia łamliwe paznokcie, jak jednocześnie nawilża i odżywia.
  • To dobry po słońcu, zapewnia kojąco na skórę spalonego.
  • To pomaga zmniejszyć i złagodzić objawy chorób skóry, takich jak łuszczyca, suchością, nadmiernym rogowaceniem i rogowacenia słonecznego,
  • I wreszcie, badania 10 kobiet, które stosowały olej przez okres 8 tygodni i 2 razy dziennie wykazały, że udało się zmniejszyć o około 43% rozstępów.

wskazówek:

  • Przejąć władzę nawilżający olej i stosuje się go na skórę i / lub popękane usta, obcasy, kolan i łokci suchych.
  • Kilka kropli olejku na wacikiem i stosować na Máchovo spowodowane przez słońce. Zrobić to kilka razy w ciągu dnia.
  • Na łupież problemu, masować skórę głowy z czystego oleju przez 30 minut.
  • Jeśli okaże się czysty olej owoc dzikiej róży bardzo silne, po prostu dodaj 1 lub 2 krople go w nawilżający i korzystnie ma łagodniejszą wersję.

Dodatkowe informacje:

  1. Santos, Joyce Silva dos, Ana Beatriz Duarte Vieira i Ivone Kamada. "Leczenie ran otwartych wykorzystujących Mosqueta Rose: przegląd." Brazylijska Journal of Nursing 62,3 (2009): 457-462.
  2. Çınar I., A. Sinan Çolakoglu. "Potencjalne korzyści zdrowotne róża produktów biodrowych." I Międzynarodowa Konferencja Rose Hip 690. 2004.
  3. Eyvazzadeh, O., et al. „Ocena kompozycji kwasów tłuszczowych i ich stabilności olejek różany biodrowego.” Journal Technologii Żywności i Żywienia (2010).
  4. Shabykin, G. P., A. I. Godorazhi. „Preparat polyvitamin witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (carotolin) i olejek różany udowej w leczeniu niektórych chorób skóry” věstník Dermatologii i venerologii 41,4 (1967): 71-73.
  5. Kole, Prashant L., i in. "Potencjał kosmetyczne ekstraktów ziołowych." Natural Radiance Produkt 4 (2005): 315-21.

Byłeś zaznajomiony z olejem z dzikiej róży i wszystkich korzyści daje nam? Znasz kogoś, kto używa i potwierdzone dobre wyniki? Komentarz poniżej!